17. dubna 2008

28/6 1917

Milá Stařenečko!
Tož s napjetím jste očekávala každý list, aby přání zřejmě nebylo pronešeno – a Mírka napsal přece.

Můj drahý Baculíčku – nad tím jsem Janek! Nedovedu se již upamatovat, jaká přání jsem si dovolil pronést ve svých čmáranicích – a Vy, chytrá dámo, píšete tak záhadně jako delfská Pýthie. Ale ať už to bylo co bylo – nikdy Vás stařeček neměl za nevtipnou! Tož prosím ta věta ve Vašem psaňátku se úředně škrtne.

Že Vláďa se chystá na Šumavu, to už jsem věděl dávno. Ale věren Vašemu dopisu a nechtěje zklamati Vaší důvěry, s jakou se ke stařečkovi obracíte, pokusil jsem se způsobem dosti resolutním vyhnat mu ty vrtochy z hlavy, pekelnými barvami jsem mu maloval to všeobecné vzrušení, které by povstalo jeho návštěvou v těch Vlachovicích, pokud má slova stačila, vynasnažil jsem se postaviti mu před oči ten jed nepříznivých špičatých jazyků lidských dnešní bláznivé doby – no a konec koncův si přece dal říci, ale jen proto, že má tu roztomilou Máničku tak rád; vymiňuje si pouze, že přijede neočekávaně a inkognito na Šumavu, aby aspoň na svá vlastní kukadla viděl ta místa, kde žije a kudy chodí šumná děva Máryš.


Jiný na jeho místě by si jistě dovolil nevinný žertík, že by totiž z Vlachovic poslal pohlední lístek Stařence do Březovic.

A tož něco jiného. Vy si mě, holoubku, představujete příliš velkého – lépe řečeno vysokého (protože k velikosti patří i velikost duševní – a o té si dovoluji u sebe vážně pochybovat) – ale ve skutečnosti to s tou vysokostí mojí není tak zlé. A na justament Vám nepovím, kolik měřím. Chcete-li to vědět, tož se postarejte o to, aby naše setkání o této mojí červencové dovolené bylo přece umožněno – a potom uvidíte stařečka „vlastnoočně“.

Vaše eventuelní návrhy očekávám s toužebností.

Za baculatou Vaši fotografii vařící díky – mám je teď obě před sebou a těším se už teď, že dostanu i třetí slíbenou do Stříteře.

I za Liebscherův lístek „Vašeho Libína“ královské díky. Ale myslím si, že já – třeba Stařeček – bych nezůstal tak unaveně klečet u kamene, ale na perutích bych se vznášel tou serpentinou nahoru, zvlášť kdybych věděl, že s Vámi se tam setkám.

Elektrika už zase shasla – a já při matném světle erární svíčky mnoho pozdravů posílám s tímto listem na Šumavu.

Vláďa

3 komentáře:

J-Lo řekl(a)...

Vlachovice, Březovice - myšleno Vlachovo Březí

J-Lo řekl(a)...

Stříteř – zřejmě dn. Střítež u Bystřice nad Pernštejnem v okrese Žďár nad Sázavou

J-Lo řekl(a)...

Liebscher – Adolf Liebscher (1857-1919), malíř z tzv. generace Národního divadla.