4. dubna 2008

22/6 1917

Vy šibale, myslíte, když si dáte adressu od jiného napsat, že nepoznám, od koho ten papír jest? Tož, holoubku, tisíceré díky zaň Vám! Však jsem již flikoval různými lístky, dnes píšu na posledním svém papíře a na zítřek jsem měl připravený meldblock.

Ja, ale teď musíte obratem poslat svou šumavskou adressu, sic nevím, komu bych každodenně psal – snad ze zvyku do Záštity – možná i slečně J., Vaší drahé přítelkyni.
Já tu žiji pořád stejně, celé dni z chalupy nevylezu, jen každých deset dní se svým šemíkem k Regimentskommandu pro peníze, jinak jen tehdy, je-li něco zvlášť důležitého. Tož sedím jako v zakletém zámku s velkou ropuchou na srdci – tj. očekávání, jak bude moje žádost o dovolenou vyřízena. Světlé okamžiky a sladké chvíle jsou jen ty, kdy sedím sám u stolu – zadívám se na Vaši fotografii a pustím myšlenky na špacír do Prahy.

Jinak život jednotvárný, smutný, bez barev, život bez života.

Dnes přijel jeden Oberleutnant, který zná hrát taroky. Tož budu vysvobozen z toho denního zasedání k hráčskému stolu a budu moci již o osmé hodině pohovořit se svým milým broučkem – a ne jako dosud, vždy až k půlnoci. Tož abyste také něco věděla o mé „životosprávě“ – (brrr – jak hrozné to slovo!)

Ráno vstávám o 7. hodině, probudí mě můj Józek se šálkem kávy, kterou vypiji ještě v lůžku. (Musím dodat, že se šálkem bílé kávy; máme tu svou krávu – nesmějte se, i její fotografii posílám!)


– A tu už začnou chodit ordonanci ode všech kompanií s Frührapportem – začíná robota. Sedím nepřetržitě u stolu (– u druhého sedí písař, mám už nového, jednoho žida, má Handelsakademii – ale příliš se mně nezamlouvá) – tož sedím do hodiny jedenácté. Potom jdu referovat kapitánovi, co jest nového a nesu celou náruč dienststücků do podpisu. V ½ 12té jest Rapport, trvá obyčejně do dvanácté, někdy i přes dvanáct. Do 1hod. sedíme u společného obědu; a sotva dopiju černou kávu, už na mě čeká Situationsmeldung. O druhé hodině to expeduji k regimentskommandu – a položím se na dvě hodiny k odpolednímu spánku. O 4té hodině donese můj puclík kávu – a začíná znova práce: vyřizování došlých úředností, Befehlsausgabe, v 6 hodin znovu Situace, (v tu dobu přichází pošta – a tu jest první čtení Vašich dopisů, které bohužel velmi zřídka teď docházejí). O sedmé hodině jest večeře, o osmé taroková partie, která končí o desáté; do jedenácté ještě úřední věci – a potom teprve otevřu svou klenotnici s dopisy a píšu Vám. Potom přijdou na řadu drazí rodiče, a nejsem-li příliš ospalý, ještě některý z bratří, kamarádů a „kamarádek“ (nelekejte se, není to… [zbytek dopisu chybí]